Kæledyrsvenlig stueplanter guide

Det kan være lidt tricky at have stueplanter I sit hjem, for dem af os med dyr eller børn I huset. Hvad sker der, hvis mit barn eller hunden spiser et af plantens blade? Skal jeg kun købe giftfrie planter? Og hvad med den her plante, er den giftig?

I denne guide vil vi prøve at besvare nogle af de spørgsmål og myter, man ofte hører når det kommer til giftige indendørs planter.

Inden vi kommer til, hvilke indendørs planter der er sikre for børn, hunde og katte, så er det vigtigt at forstå definitionen ”giftig”.

Børne og kæledyrsvenlige stueplanter

Mange stueplanter har i dag fået betegnelsen giftig. Men det kan nogle gange være lidt misforstået. Giftig er et alvorligt ord, som naturligvis vækker bekymringer hos de fleste forældre.

Realiteten er dog, at de fleste planter som har fået denne betingelsen, kun vil skabe milde irritationer og i de fleste tilfælde, kun hvis man spiser en stor del af planten.
ASPCA Animal Posion Control Center har lavet en guide der opdeler stueplanterne i tre grupper, baseret på hvor giftige de er.

Milde giftige planter

Planterne i denne kategori, kan hvis man spiser dem, forårsage milde irritation i mund og mave.
Hvis dine børn eller kæledyr ikke viser den store interesse for stueplanter, så burde planter i denne gruppe være ganske fine til dit hjem. Ellers kan planter også placeres udenfor børn og kæledyr rækkevide.

Eksempler på planter i gruppen milde giftige planter.

  • Violinfigen
  • Monstera
  • Pothos
  • Aglaonema

 

Moderat giftige planter

Planter i denne gruppe, kan forårsage mere kraftige irritationer. Spiser man en lille smule af planten, vil irritationer for det meste være milde. Symptomer kunne f.eks. være problemer med fordøjelsessystemet eller hud irritation. Omvendt spiser man en større mængde vil irritationerne være kraftigere.

Når det er sagt, så smager mange af de giftige planter også ubehageligt, så selvom din hund spiser eller tykkere på et stykke af planten, spiser den sandsynligvis i ikke meget af det.

Eksempler på planter i gruppen moderat giftige planter

  • Dracaena
  • Paradistræ

Meget giftige planter

Nogle planter kan forårsage alvorlige forgiftninger f.eks. lever- eller nyresvigt eller endda krampeanfald. Der er ikke mange almindelige stueplanter i denne kategori, men en vi ofte ser, er den Japanske koglepalme.

Ikke giftige planter

Hvis du er bekymret for, at dit kæledyr eller barn spiser dine indendørs planter, vil dit bedste bud være helt at undgå de giftige planter (eller at placere dem uden for rækkevidde). Nedenfor er nogle af vores yndlingsplanter, der er lette at pleje og 100% Børne og kæledyrs venlige!

Konklusion

Bare fordi en plante har fået betegnelsen giftig, betyder det ikke nødvendigvis, at den er farlig. Og at du ikke kan få den Violinfigen, som du altid har drømt om ind i dit hjem. Tag bestik af situationen, hvis dine kæledyr eller børn ikke kan holde sig fra planterne, og det ikke er muligt at placerer dem udenfor deres rækkevide, så gå efter en ikke giftig plante.

Se vores udvalg af indendørsplanter her